بدون شک چوب به عنوان تنها منبع طبیعی تجدیدپذیر، از باارزشترین و مهمترین مواد خام موجود در طبیعت است که انسان از چندین هزار سال قبل به وسیله ویژگیهای منحصربهفرد آن توانست از کاربرد و مزایای بیشمار چوب بهرهمند گردد و بسیاری از نیازهای اساسی خود را برطرف سازد و همچنین به سطوح بالایی از پیشرفت و رفاه کنونی در زندگی روزمره و صنایع متنوع برسد.
با گذشت زمان و پیشرفت علم و تکنولوژی، استفاده از چوب از حالت سنتی به صنعتی تغییر یافت و به تدریج با شناخت خواص فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی چوب، امروزه کاربردهای فراوانی در ساخت انواع سازههای چوبی و ابزارآلات صنایع مختلف همچون صنایع دستی، کشاورزی، خوراک، حمل و نقل، ساختمان سازی، هنری و غیره دارد.
هرچند که از نخستین زمان استفاده از چوب در ساخت ظروف چوبی، تاریخ دقیقی در مقالات و پژوهشهای انجام شده در دسترس نمیباشد اما احتمالاً با توجه به کاسه های چوبی دست ساز در قرون وسطی، تاریخچه ظرفهای چوبی به آن زمان نسبت داده شود.
در ایران نیز از قدیم الایام تا به امروز در نواحی شمال کشور بالاخص استانهای گیلان و مازندران به دلیل فراوانی جنگل و چوبهای مرغوب از درختان افرا، راش، توسکا و غیره، ساخت ظروف چوبی بهوسیله هنر خراطی رایج بوده است.
ظرف چوبی از گذشته تا به امروز در آشپزخانههای ما حضور دارند. از ظروف چوبی پر استفاده میتوان به کاسه چوبی، بشقاب چوبی، سینی چوبی و … اشاره کرد. سرو سالاد در داخل یک کاسه چوبی زیبا، مطمئناً برای شما و مهمانانتان لذتبخش خواهد بود. اولین نکته در مورد استفاده از ظروف چوبی، حس طبیعی بودن و لذت در دست گرفتن یک وسیله ۱۰۰ درصد طبیعی و زنده است!
به واسطه علاقه عموم مردم به استفاده از ظروف چوبی و سنتی، رستورانهای سنتی و حتی فست فود های مدرن هم از ظرف چوبی استفاده میکنند تا مشتریان حس بهتری در زمان میل کردن غذا داشته باشند. با توجه به تولید و استفاده گسترده از ظرف چوبی سؤالاتی در ذهن هر فرد کنجکاوی نقش میبندد. سؤالهای اصلی اینها هستند که آیا ظروف چوبی مناسب سرو غذا هستند؟ معایب و مزایا ظرف چوبی چیست؟ رنگ مناسب ظرف چوبی چیست؟
استفاده از ظروف چوبی در آشپزخانهها، از زمان گذشته تا الان بسیار رایج بوده است. زیبایی و حس طبیعی بودن این ظروف، امروزه آنها را در میان مردم محبوب کرده است. از جمله فواید استفاده از ظروف چوبی در آشپزخانهها، سادگی و کلاسیک بودن چوب است که میتواند حس زیباییشناسی افراد را برانگیخته و سرو غذا را تا حد زیادی لذتبخش کند.
استفاده از ظروف چوبی برای سرو و تزئین غذا بسیار رایج است. میبینیم که در اکثر خانهها، رستورانها، هتلها و کافیشاپها، از این ظروف در طرح و اندازههای متفاوت استفاده میشود. ظروف چوبی علاوه بر زیبایی، ماندگاری بسیار بالایی نیز دارند که این باعث میشود خریداران تمایل بیشتری به استفاده از آنها داشته باشند. در این مطلب، قصد داریم فواید استفاده از ظروف چوبی را برایتان شرح دهیم و همچنین بهترین چوب برای ظروف چوبی را معرفی کنیم. با ما همراه باشید.
نکاتی دربارهی تولید ظروف چوبی
برای نمایش و سرو غذا و همچنین تزئین میز پذیرایی از انواع ظروف چوبی اعم از کاسه چوبی، تخته سرو، کاسه، بشقاب، سینی چوبی و … استفاده میشود. فواید استفاده از ظروف چوبی بیشمار است. کاربرد گسترده استفاده از چوب به دلیل دوام، قابلیت انعطافپذیری، زیبایی و پایداری آن است.
تراکم بافت چوب در تولید ظروف چوبی اهمیت ویژهای دارد. چوب درختان مناطق پر بارش مثل آفریقا، جنوب شرق آسیا و آمریکای جنوبی برای تولید ظروف چوبی گزینههای مناسبی نیستند. همچنین برای تولید ظروف چوبی، چوب درختانی که تمام سال زیر نور خورشید هستند نیز توصیه نمیشود. بهترین چوب برای ظروف چوبی، چوب درختان مناطق سردسیر است که بافتی مقاوم، سخت و متراکم دارند. اما به جز اینها، برای تولید ظروف چوبی، میتوان از چوب برخی درختان مناطق دیگر هم استفاده کرد که در ادامه، نمونههایی از بهترین چوب برای ظروف چوبی را معرفی میکنیم.
بهترین چوب برای ظروف چوبی:
کاج
کاج نوعی چوب نرم بوده که گزینه مناسبی برای نمایش و سرو مواد غذایی است. این چوب علاوه بر مقاومت در برابر چربی، یک جایگزین طبیعی و قابل تجزیه در مقابل ظروف پلاستیکی است. خاصیت تطبیقپذیری، ساخت آسان و ایجاد طرحهای متنوع چوب کاج، آن را برای حمل و نقل مناسب میکند.
بامبو
این چوب از آسیا منشا گرفته و یکی از معروفترین چوبها برای ساخت ظروف است. بافتی صاف و رنگی خنثی دارد که سبب تکمیل طیف گستردهای از دکوراسیون میشود. چوب بامبو با محیط زیست سازگار بوده و برای ساخت طرحهای متنوع از ظروف، گزینهای مناسب است. اغلب محصولات چوبی اعم از بشقاب چوبی، کارد و چنگال، سینی چوبی و … از چوب بامبو ساخته شده است.
گردو
این چوب با بافت و رنگ چشمنوازش، دارای مقاومتی بالا است. چوب گردو را اغلب برای ساخت مبلمانی که اشکال غیرمعمول دارند، استفاده میکنند. همچنین ظروف چوبیای که نیاز به بازسازی یا جا به جایی دارند نیز تقریباً همیشه از چوب گردو ساخته میشوند.
افرا
چوب افرا، چوبی سنگین و بادوام بوده که میتواند در برابر سایش زیاد مقاومت کند. کمرنگ بودن این چوب بر اشکال طبیعی و جذابی که میتوانید در دانه چوب مشاهده کنید، تاکید میکند. برای زیباتر کردن این چوب، میتوان روی آن را لکهدار یا رنگآمیزی کرد
بلوط
اگر قیمت و تنوع ظروف چوبی برایتان اهمیت دارد، بلوط بهترین گزینه برای تولید ظروف چوبی شما است. این چوب دارای طیف گسترده رنگی است به طوری که از قرمز تا قهوهای مایل به خاکستری و همچنین سفید را شامل میشود. چوب بلوط، چوب سنگینی است و به این علت برای ظروف قابل حمل، انتخاب مناسبی نخواهد بود.
خواص استفاده از ظروف چوبی
چوب یک ماده طبیعی بوده و این بدان معناست که قابل تجزیه و بازیافت است. بنابراین بعد از چند سال، به خاک باز گشته و به آن مواد مغذی اضافه میکند. این ویژگی سبب میشود تا از آسیب زدن به محیط زیست جلوگیری شود. چوب، به شرط جایگزین ساختن درختانی که قطع میشوند، مادهای پایدار خواهد بود. علاوه بر این، استفاده از ظروف چوبی باعث تقویت ارتباط ما با طبیعت در روزمره میشود. این امر به انسان حس خوبی داده و سبب افزایش احساس بهزیستی وی میشود.
یکی دیگر از خواص استفاده از ظروف چوبی، ماندگاری و دوام بالای آن است. به طوری که میتوان گفت شکستگی و خراش در ظروف چوبی، یک اتفاق نادر است.
مزایای استفاده از ظروف چوبی
همانظور که گفتیم، استفاده از ظروف چوبی از زمانهای گذشته رایج بوده است. خواص استفاده از ظروف چوبی به قدری بوده که حتی امروزه نیز، مردم این ظروف را به ظروف دیگر ترجیح میدهند.
لطیف بودن ظروف چوبی و جلوگیری از خط و خش انداختن بر روی سایر ظروف:
بافت ظروف چوبی نرم و ملایم است و این امر سبب میشود که به سایر ظروف آسیب نرسانند. همین است که این ظروف به سایر وسایل آشپزخانه آسیب نمیرسانند و به خصوص روی تفلنها خراشیدگی ایجاد نمیکند
ظروف چوبی عایق گرما هستند:
یکی دیگر از مزایای استفاده از ظروف چوبی این است که آنها عایق حرارتی هستند و گرما را به دستان شما منتقل نمیکنند. پس یکی از خواص استفاده از ظروف چوبی این است آنها برای یک آشپزی ایمن، بسیار مناسب میباشند.
خاصیت میکروبکشی و باکتریزدایی ظروف چوبی:
از فواید استفاده از ظروف چوبی این است که بر خلاف ظروف پلاستیکی و فلزی، میکروبها و باکتریها تمایلی به رشد بر روی این ظروف ندارند. به دلیل اینکه این ظروف محصول طبیعت هستند و در ساخت آنها نیز از مواد شیمیایی استفاده نمیشود، خاصیت میکروبکشی و باکتریزدایی دارند.
منتقل نکردن مواد شیمیایی به غذا:
بیاثر و غیر واکنشی بودن این ظروف را میتوان یکی دیگر از مزایای استفاده از ظروف چوبی دانست. بر خلاف ظرفهای پلاستیکی و فلزی، ظروف چوبی به اسیدهای موجود در غذاها واکنش نشان نمیدهند. این امر باعث میشود که مواد سمی به غذا انتقال پیدا نکنند و در نتیجه باعث دیرتر خراب شدن غذا نیز میشوند.
ماندگاری و دوام بالای ظروف چوبی:
ظروف چوبی به شرط رعایت نکات اصولی نگهداری آنها، از عمر و دوام بسیار بالایی برخوردار هستند. شکستن این ظروف امری بسیار دشوار است و این قضیه سبب میشود که هم زدن مواد غذایی در آنها بسیار راحتتر باشد.
حفظ محیط زیست:
از فواید استفاده از ظروف چوبی، تجدیدپذیر بودن آنهاست که در نتیجه، آسیب حداقلی به طبیعت وارد میکنند.
نگهداری از ظروف چوبی بسیار آسان است:
نگهداری از ظروف چوبی بسیار ساده است. این ظروف به آسانی شسته میشوند و همچنین نگه داشتن ظرف چوبی حامل غذای داغ، امری دشوار نخواهد بود
استفاده از قاشق چوبی
یکی از مهمترین ابزار آشپزی، قاشقهای مخصوص آشپزی محسوب میشوند. از انواع قاشقهای چوبی، پلاستیکی و فلزی میتوان برای پخت و پز استفاده کرد. اما بهترین گزینه برای آشپزی، استفاده از قاشق چوبی است.
قاشقهای چوبی علاوه بر اینکه ظاهری زیبا و جذاب دارند، سطوح نچسب قابلمه و تابه را نیز نمیتراشند و همچنین در درجه حرارت بالا ذوب نخواهند شد. نکتهی دیگری که ما را به استفاده از قاشق چوبی سوق میدهد، رسانا نبودن آن است.
همانطور که احتمالاً میدانید، چوب عایق گرما است. بنابراین برای هم زدن غذا روی شعله، استفاده از قاشق چوبی بهترین گزینه است. چرا که حرارت را از سطح قابلمه به دسته قاشق انتقال نمیدهد. پس میتوان گفت که استفاده از قاشقهای چوبی، یک آشپزی ایمن را به شما هدیه میدهند. شما میتوانید ساعتها از این قاشق برای هم زدن غذای خود استفاده کنید، بدون اینکه دستتان از حرارت آسیبی ببیند.
یکی دیگر از مزایای استفاده از قاشق چوبی، استحکام بالای آن است. این قاشقها همچنین در برابر گرما نیز مقاوم هستند. بنابراین در هنگام هم زدن غذا و یا قرار گرفتن در مجاورت قابلمه و تابه، ذوب نمیشوند.
روش نگهداری از ظروف چوبی
پیشتر، فواید استفاده از ظروف چوبی را شرح دادیم. اما چالشی که در رابطه با ظروف چوبی با آن مواجه هستیم، روش نگهداری از این ظروف است. ظروف چوبی به شرط مراقبت درست، میتوانند مدت زیادی عمر کنند و در واقع دوام بسیار زیادی دارند. از آنجا که در تولید ظروف چوبی از چوب واقعی استفاده شده است، نوع مراقبت از این ظروف با سایر وسایل آشپزخانه متفاوت است.
در ادامه به طور مفصل درباره نگهداری ظروف چوبی صحبت میکنیم.
شستشوی ظروف چوبی باید چگونه باشد؟
ظرف چوبی را بلافاصله بعد از هر بار استفاده، به صورت دستی بشورید. نباید این ظرفها را در ماشین ظرفشویی انداخته یا آنها را در سینک رها کنید. در هنگام شستشوی این ظروف از سیم ظرفشویی یا پارچههای زمخت استفاده نکنید. ابرها و اسفنجهای نرم گزینههای مناسبی برای شستشوی این ظروف هستند. مواظب باشید که از مواد شوینده مناسب استفاده کنید. سفیدکنندهها و وایتکس، انتخاب اشتباهی برای شستشوی ظروف چوبی شما هستند.
برای حفظ کیفیت ظرفهای چوبی بهتر است پس از شستشو، آنها را در فضایی باز قرار دهید تا به آرامی خشک شوند و رطوبتشان از بین برود.
اهمیت روغنکاری ظروف چوبی را میدانید؟
برای حفظ زیبایی ظروف چوبی و درخشش آنها، بهتر است که ماهی یکی دو بار آنها را با روغن طبیعی مالش دهید. این امر سبب میشود که ظروف چوبی، آب را بهتر دفع کرده و نشاط طبیعی خود را حفظ کنند.
ضد عفونی کردن ظروف چوبی با چه موادی بهتر است انجام شود؟
راهکارها و ترفندهایی وجود دارند که به شما در این امر کمک میکند. دقت کنید که برای ضد عفونی کردن ظروف چوبی آشپزخانهتان، از تمیزکنندهها و ضد عفونیکنندههای بیضرر، بهداشتی و خانگی استفاده کنید.
ضد عفونی کردن ظروف چربی با سرکه:
در این روش باید محلولی از آب و سرکه درست کنید. به این نکته توجه داشته باشید که مقدار سرکه شما، نباید از آب محلول بیشتر باشد. بعد از اینکه محلول را آماده کردید، ظرف چوبی خود را به مدت زمان 10 الی 15 دقیقه درون آن قرار داده و سپس خشک کنید.
یا به جای اینکار میتوانید با استفاده از یک براش یا پارچهای نو و تمیز، سرکه را به ظرف چوبی خود بمالید.
ضد عفونی کردن ظروف چوبی با لیمو:
یکی از روشهای خانگی دیگری که برای ضد عفونی کردن ظروف چوبی، مورد توجه قرار گرفته است، استفاده از لیمو است. در این روش شما میتوانید مقداری از آب یک لیمو را به همراه مقداری آب مخلوط کنید، سپس با پارچهای تمیز و نرم و یا با براش، محلول را را به سطح ظرف چوبی بمالید.
یا میتوانید لیمو را از وسط برش زده و آن را به سطح ظرف بمالید. البته در این روش بهتر است از نمک هم استفاده کنید. لیموی تازه برای ضد عفونی کردن ظروف چوبی، تاثیر قویتری دارد. همچنین وجود لیمو و نمک باعث میشود که چیزی شبیه به اسکراب در اختیار داشته باشید. پس از ضد عفونی ظرف چوبی مورد نظرتان، آن را با آب گرم و ملایم بشویید.
ضد عفونی کردن ظروف چوبی با مایع سفیدکننده:
به جز دو روش ذکر شده، روش دیگری نیز وجود دارد. میتوانید مایع سفیدکننده مرغوب و باکیفیتی را از بیرون خریداری کرده و با مقداری آب مخلوط کنید.
ظروف یا محصولات چوبی خود مانند قاشق و کفگیرهای چوبی را به مدت یک ساعت درون محلول قرار دهید و سپس آن را با آب ملایم و مایع ظرفشویی شستشو دهید. حواستان به نوع سفیدکننده باشد که حتماً از کیفیت و جنس بالایی برخوردار باشد.
از بین بردن بوی ناخوشایند ایجاد شده در ظروف چوبی
ممکن است متوجه شده باشید که ظروف چوبی مانند تختههای برش، بوی ناخوشایندی گرفتهاند. نگران نباشید. برای حل این مشکل، راه حلهای متفاوتی وجود دارد! یکی از این راهها این است که یک تکه یا نصف یک لیمو را روی سطح ظروف چوبی بمالید و به آن زمان دهید تا خشک شود. جز این، میتوانید خمیر حاصله از مخلوط جوش شیرین و آب را روی سطح بمالید و صبر کنید تا خشک شود. سپس آن را شستشو دهید. روش کاربردی دیگر هم مالش ظروف چوبی با سرکه است.
ظروف چوبی وسایل آشپزخانه شما را خراشیده نخواهند کرد!
ظروف چوبی با ظریفترین سطوح آشپزخانه و سایر وسایل آشپزی دیگر، نرم و ملایم هستند و روی سطح آنها خراشیدگی ایجاد نمیکند و همچنین در مقایسه با سایر وسایل فلزی آشپزخانه بیسروصدا و آرام هستند.
ظروف چوبی گرما را منتقل نمیکنند!
دلیل دیگری که ظروف چوبی نسبت به سایر ظروف برتری دارد این است که آنها گرما را به دست شما منتقل نمیکنند.
اگر یک قاشق چوبی را برای مدت طولانی در یک قابلمه داغ قرار دهید دسته آن همچنان خنک باقی میماند و به دست شما آسیبی نمیزند.
چوب مواد مضر را وارد غذای شما نمیکند!
یکی دیگر از مزایای ظروف چوبی بیاثر و غیرواکنشی بودن آن است، چرا که چوب مواد مضر را وارد غذای شما نمیکند و با اسیدهای موجود در مواد غذایی ترکیب نخواهد شد. همچنین مانند قاشقهای فلزی طعم فلزی را نخواهد داشت!
دستگیرههای آسان قاشق چوبی
نگه داشتن یک قاشق فلزی میتواند برای شما ناراحت کننده باشد و حتی به دستتان آسیب برساند. دستگیرههای قاشق چوبی به آرامی گرد شده و در دست شما احساس خوبی دارد و در حین استفاده احساس راحتی میکنید و آشپزی را برای خود لذتبخش میکنید.
طراحی و زیبایی خاص ظروف چوبی
یکی دیگر از مزایای استفاده از ظروف چوبی این است که آنها از نظر زیبایی و هنری تاثیر فوقالعادهای را در آشپزخانه شما میگذارند و جلوه زیبایی به آشپزخانه میبخشند.
ماندگاری و دوام بالای ظروف چوبی
ظروف چوبی بسیار بادوام بوده و تا زمانی که از آنها مراقبت مناسبی داشته باشید، میتوانید از آنها انتظار داشته باشید که برای مدت طولانی عمر داشته باشند. شکستن آنها دشوار است، و شما میتوانید حتی ضخیمترین مواد را بدون نگرانی هم بزنید و حتی نگران ذوب شدن آنها در ظروف بسیار داغ نباشید.
میکروبها و باکتریها ظروف چوبی را دوست ندارند!
تحقیقات نشان میدهد که میکروبها و باکتریها روی ظروف پلاستیکی و فلزی بسیار سریعتر از ظروف چوبی آشپزخانه رشد میکنند.
مراقبت از محیط زیست!
ما میتوانیم با استفاده از ظروف چوبی ساخته شده از مواد قابل بازگشت و تجزیهپذیر به حفظ محیط زیست کمک کنیم.
غذای سالم بخورید
ظروف چوبی مواد غذایی شما را سالم نگه میدارند! چرا که این ظروف اجازه نمیدهند مواد مضر به غذای شما نفوذ پیدا کند. چوب یکی از جنسهایی است که با اسیدهای موجود در مواد غذایی ترکیب نمیشود؛ این خاصیت نیز سرو غذا را در این ظرف ایمن کرده است.
یکبار با کیفیت و عمری بخورید
مقاومت و دوام ظروف چوبی از بارزترین مزایای استفاده از ظروف چوبی است که میتوانیم درباره این ظروف برشماریم. در صورتیکه از این ظروف به درستی مراقبت کنید میتوانید برای مدتهای بسیار طولانی از آنها استفاده کنید. این ظروف در اثر حرارت بسیار زیاد نیز هیچ مشکلی برای ایشان ایجاد نمیشود و این امکان را دارید که داغترین غذاها را با آنها درست کنید بدون اینکه نگران ذوب شدن آنها باشید.
نگهداری راحت و بیدردسر
ظروف چوبی از جمله ظروفی هستند که شیوه نگهداری خاصی ندارند. به دلیل ماهیت این ظروف لازم نیست نگران شکسته شدن آنها نیز باشید. تنها نکتهای که باید رعایت کنید این است که این ظروف را در جای مرطوب و نمناک نگهداری نکنید.
تنوع گسترده مطابق با هر سلیقه
ظروف چوبی در انواع گستردهای طراحی و تولید شده است. این ظروف پاسخگوی انواع نیازهای شما هستند.
سینیهای چوبی؛ خاص و کاربردی
سینی چوبی یکی از پرکاربردترین محصولات چوبی هستند. این سینیها در انواع رنگهای تیره و روشن چوبی طراحی و تولید شدهاند. فضای کافی برای قرار دادن وسایل، استحکام بالا، و بافت خاص چوب به کار رفته شده در این سینیها از جمله ویژگیهایی است که سینیهای چوبی را منحصر به فرد کرده است.
پذیرایی خاص را با تخته سروهای چوبی تجربه کنید
تخته سروهای چوبی یکی از دستسازههای نوین محصولات چوبی به شمار میآیند. این ظروف از ضخامت بالایی برخوردار شدهاند و این ضخامت بالا بهدلیل بالابردن مقاومت تخته سروها در نظر گرفته شده است. تخته سروهای چوبی از انواع چوبهای کهور و ملچ ساخته شدهاند.
انواع مختلف تخته سروهای بادسته و بدوندسته مطابق با نیاز و سلیقه شما طراحی شدهاند. هر تخته سرو دارای بافت خاصی از چوب بوده که ظاهر آن را بسیار جذاب و یکهتاز کرده است. لایهرویی این سینیها با یک روغن آلمانی جلا خورده و موجب شده به راحتی بتوانید انواع خوراکیها حتی خوراکیهای تر مثل پنیر را روی آن قرار دهید.
دکوراسیون خود را چوبی کنید
ست سه تکه پذیرایی چوبی از جمله لوازمی هستند که به راحتی دکوراسیونی خاص و چوبی را برای شما پدید میآورند. جای دستمال کاغذی چوبی از جمله المانهای این ست است. برشهای خاص، زیبایی این جعبه دستمال را دو چندان کرده است.
جای قاشق چنگال چوبی نیز مطابق با طراحیهای سایر عناصر این ست طراحی شده است. این جعبه دارای جایگاه خاص برای قرار دادن انواع قاشق و چنگال است. سینی چوبی نیز این ست را همه چیز تمام کرده است. میتوانید این ستهای چوبی را هماهنگ با رنگ میزهای چوبی یا سایر عنصرهای دکوراسیون خود انتخاب کنید و دکوراسیون چوبی فوقالعادهای داشته باشید
ظروف چوبی برای سرو غذای گرم نیستند!
نکته اولی که بهعنوان یک تولید کننده، فروشنده یا استفاده کننده باید در نظر داشته باشید این هست که نباید غذا و مایعات گرم را در درون ظروف چوبی سرو کرد. تولید کنندگان خارجی از کاسههای چوبی تحت عنوان کاسه سالاد هم یاد میکنند و این فرهنگ کاملاً نهادینه شده است که نباید از ظروف چوبی برای سرو غذاهای گرم استفاده کرد. هرچند که شاید برخی این کار را انجام دهند؛ اما عموم مردم انتظاری برای سرو غذای گرم در داخل ظروف چوبی ندارند.
در ایران فضا کمی متفاوت است. با توجه به نبود اطلاعات برخی فروشندگان (به اشتباه) و برخی خریداران (به خاطر نبود اطلاعات و آگاهی) از این ظروف برای سرو غذاهای گرم استفاده میکنند و در برخی موارد مشکلاتی برای فروشنده و خریدار به وجود میآید.
رنگ مناسب ظروف چوبی چیست؟
نکتهی دومی که در زمان بررسی ویژگیهای هر ظرف چوبی باید به آن توجه داشته باشید، مسئله رنگ ظرف چوبی هست. چوب در حالت خام به خاطر وجود خلل و فرج زیاد و باز بودن آوندهای آن، همیشه جذب کننده موادی مانند مایعات و ذرات ریز هست و این ذرات در طولانی مدت در درون همین سوراخها و درزها نگه میدارد. باقی ماندن طولانی مدت مواد غذایی در میان سوراخهای آوند چوب، موجب فاسد شدن آنها و ایجاد کپک و باکتری میشود.
با دانستن این مورد باید به دنبال پاسخ این سؤال بود که بهترین پوشش برای ظروف چوبی چیست؟ در کشورهای پیشرفته سالیان سال است که از رنگهای طبیعی و مخصوص ظروف چوبی برای رنگ کردن ظرف چوبی استفاده میشود؛ اما در ایران همچنان بسیاری از تولید کنندههای ظرف چوبی از رنگهای شیمیایی و سرطان زا (سیلر و کیلر و نیم پلی استر و روغن جلا و پلی ارتان و …) برای پوشش ظروف چوبی استفاده میکنند!
متأسفانه برخی از تولید کنندهها به دلیل ناآگاهی از وجود روغنهای گیاهی مخصوص چوب و برخی به خیال اینکه روغن گیاهی گرانتر است، سم خالص را به خورد خریدار میدهند. با توجه به اینکه در زمان خرید اصل بر اعتماد به فروشنده است و اطلاعاتی هم از استانداردهای ساخت ظروف چوبی ندارد، خریدار به اجبار اقدام به خرید این ظروف بی کیفیت میکند.
مهمترین نکته در زمان خرید ظرف چوبی چیست؟
شما بهعنوان یک خریدار وظیفه دارید در زمان خرید ظروف چوبی از فروشنده بپرسید که رنگ اجرا شده روی ظرف تولیدی چیست؟ اگر فروشنده عنوان کرد که از ((سیلر، کیلر، نیم پلی استر، روغن جلا چوب، پلی اورتان و …)) استفاده کرد، فوراً محل را ترک کنید! و به هیچ عنوان این رنگهای سرطان زا را به رسمیت نشناسید.
در این نوشته اینگونه فرض میکنیم که شما از روغن گیاهی مخصوص چوب استفاده کرده باشید. حال سؤال این است که اگر از روغن چوب استفاده کردیم، چه مواردی را باید رعایت کنیم؟
روغن گیاهی هم محدودیتهای مخصوص به خود را دارد و نمیتوان همان رفتاری که با ظروف شیشهای و چینی دارید، با آن ظروف چوبی رنگ شده با روغن گیاهی داشته باشید. بهتر است بدانیم که در هر سازهای با محدودیتهایی روبرو هستیم و هیچ محصولی کامل نیست. اگر دوست دارید از یک ظرف چوبی شیک و ارزشمند و طبیعی استفاده کنید، پس باید محدودیتهای آن را هم بپذیرید.
در مورد رنگهای گیاهی مخصوص چوب هم محدودیتهایی وجود دارد. شما نمیتوانید نامحدود از ظروف چوبی استفاده کنید. روغن گیاهی مخصوص چوب در حال حاضر بهترین گزینه برای پوشش ظروف چوبی است؛ اما شرکتهای تولید کننده روغن گیاهی مخصوص چوب محدودیتهایی برای رنگهای خود در نظر گرفتهاند و نمیتوان بیمحابا از ظروف چوبی استفاده کرد.
چه ظروف چوبی مناسب سرو غذا هستند؟
در حال حاضر ظروف چوبی مختلفی مانند قاشق و کاسه و بشقاب و سینی و لیوان برای سرو غذا وجود دارند و در ایران هم تولید کنندههای خوبی از این دست ظروف تولید میکنند. حال سؤال اینجاست که هر یک از این ظرفهای چوبی مناسب چه فضایی هستند و چگونه باید از آنها مراقبت و نگه داری کرد؟
واقعیت کارایی ظروف چوبی این هست که باید از آنها برای سرو غذای سرد و میوه و خشکبار و آجیل و سالاد و … استفاده کنید. نباید چوب را در معرض تنش و تغییرات دمایی زیاد قرار داد تا آسیبی به ساختار آن وارد نشود.
کوکسا هم یکی از انواع جذاب و دوست داشتنی لیوانهای چوبی است که به خاطر شکل ظاهری و ابعاد آن بهعنوان یک اکسسوری شیک و مدرن و جذاب امروزه مورد استفاده قرار میگیرد. این لیوانهای چوبی بسیار زیبا هستند و معمولاً سازندهها تلاش میکنند با ایجاد فرمهای جذاب در قسمت دستگیره آن، زیبایی بیشتری به کوکسا ببخشند.
از لیوانهای چوبی برای نوشیدن مایعات استفاده میشود. نکته اینجاست که نباید مایعات گرم مانند قوه و چای را در این لیوانها سرو کرد. کاسه و بشقاب و قاشق چوبی از دیگر ظروف چوبی پرکاربرد هستند. در استفاده از این ظروف چوبی هم باید نکات بهداشتی و ایمنی را در نظر داشت. تصور کنید با یک قاشق چوبی آغشته به رنگ شیمیایی اقدام به پخت غذای گرم کنید. مطمئن باشید در اثر حرارت آتش، رنگ به غذای شما نفوذ خواهد کرد.
پس از خرید ظروف چوبی به چه نکتههایی توجه کنیم؟
* به هیچ عنوان غذای ظروف چوبی را با ماکروویو گرم نکنید.
* برای شستن ظروف چوبی به هیچ عنوان از ماشین ظرفشویی استفاده نکنید.
* از ایجاد تنشهای دمایی شدید و گرم شدن بیش از حد ظرف چوبی بپرهیزید.
* هرگز ظرف چوبی را طولانی مدت در آب غوطهور نکنید و اجازه ندهید آب را جذب کند چون موجب ایجاد ترک و اعوجاج در آن خواهد شد.
* پیشنهاد میکنیم در بشقاب غذاهای سرد و زیر ۴۰ درجه سانتیگراد سرو کنید. اگر غذای نیمه گرم در ظروف چوبی سرو کردید، اجازه ندهید بیشتر از ۲۰ دقیقه ماندگاری غذا به طول بکشد. سرو برنج و خورشت در این ظروف پیشنهاد نمیشود.
* در هنگام شستن ظروف چوبی از فرچه پلاستیکی و مایع ظرفشویی استفاده کنید. پس از شستن ظرف چوبی با مایع و آب گرم، آن را با حوله خشک کنید و اجازه دهید ۲ ساعت در هوای آزاد خشک شود تا تمامی رطوبت آن از بین برود.
* برای از بین بردن باکتریهای احتمالی موجود بر روی ظرف چوبی، سرکه سفید را به نسبت ۱ به ۵ با آب ترکیب کنید و این محلول را روی ظرف آغشته کنید. اجازه دهید محلول ۱۰ دقیقه روی ظرف باقی بماند تا اثر کند. پس از آن با حوله خشک، رطوبت باقی مانده را پاک کنید.
* اگر ظرف چوبی رنگ و زیبایی اولیه خود را از دست داد، با استفاده از سنباده ۴۰۰ یا ۶۰۰ کل کاسه را سنباده کاری کنید و به چوب خام برسید. در مرحله بعد گرد و خاک را از روی کاسه پاک کنید و کاسه را با آب گرم بشویید و دوباره با حوله تمیز خشک کنید. پس از ۷۲ ساعت و کسب اطمینان از خشک شدن نهایی، یک لایه روغن گیاهی مخصوص ظروف چوبی روی کار اجرا کنید.
آیا ظروف چوبی برای سرو غذا امن هستند؟
اظهار نظر در مورد اینکه آیا ظروف چوبی برای استفاده امن هستند، وابسته به موارد مختلف است. طبق گزارشهای آژانس امنیت غذایی (FSA)، استفاده از ظروف چوبی هیچ منع قانونی ندارد. رعایت نکتههایی اشاره شده در بالا در زمان استفاده از ظروف چوبی موجب استفاده ایمن و بدون هیچ خطری میشود.
شستشویی درست و استاندارد ظروف چوبی و عدم استفاده از غذاها و مایعات گرم در این ظروف، مانع از ایجاد آسیب به استفاده به ظرف چوبی و استفاده کنندگان از آن میشود. بهعنوان مثال یکی از محققان آزمایشی در مورد تفاوت خطرات بین تخته گوشت پلاستیکی و چوبی انجام داد. نتیجه آزمایش نشان داد که چوب حتی میتوان بی خطرتر از پلاستیک باشد.
شما میتوانید برای خرید ظروف چوبی ب فروشگاه های تجارت ممتاز
منابع : سیمرغ و سلام و ای چوب